uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND FEBRUARI 2022

RONETTE R 474

 

 

Wie zich onder wil dompelen in het Ronette universum kan het best naar de Ronette pagina van Bert van Oortmarssen, hij is de expert op dit gebied en geeft informatie over veel van de verschillende modellen, ook uit Belgiƫ, Duitsland en Frankrijk.
Omdat sommige Ronettes de laatste tijd ook als vintage studiomicrofoons worden aangeprezen en verkocht, wil ik toch graag daar wat extra informatie over geven, want voor studiogebruik zijn deze microfoons nooit bedoeld. Ze zijn er ook niet voor geschikt, behalve wanneer ze worden ingezet als effectmicrofoon, voor een afwijkende klank.

Eerder berichtte ik over de beroemdste Ronette: de B110 'Reporter', een simpele kunststof microfoon, die wereldwijd verkocht werd in de vijftiger en vroege zestiger jaren.
Door het succes van dit model wilde de firma zich ook richten op de lucratieve verkoop van hoogwaardiger typen, maar altijd uitgerust met een kristalelement.
Het topmodel was de R474, dat over maar liefst vier kristalelementen beschikte, met acht membranen. Door de elementen parallel te schakelen werd een grotere capaciteit bereikt, waardoor de gevoeligheid werd verroot en veel langere kabels konden worden gebruikt tussen microfoon en versterker.

Ronette adverteerde dat de kwaliteit van hun kristalelementen vergelijkbaar was met condensator microfoons, maar die bewering is onzinnig. In feite waren de microfoons alleen goed voor PA en thuisgebruik*).

Het gedistingeerde uiterlijk deed wel denken aan de veel duurdere bandmicrofoons, maar daar houdt de vergelijking wel op. Toen er eind zestiger jaren goede dynamische microfoons, tegen een redelijke prijs, op de markt kwamen, verdwenen de Ronettes dan ook uit beeld.
Ook de Duitse productie, onder de namen Merula en Schumann (de naam van de Duitse Ronette importeur) stopte.
Vreemd genoeg werd er door Beyer een dynamische microfoon type D65 gemaakt (aan Dynaccord geleverd als D65, of DD65 met regelaars voor hun band echo's), dat qua uiterlijk gelijk is aan Ronette en Schumann typen. Alles behalve de elementen kwam ongetwijfeld van die fabrikanten.

*) Volgens een BBC rapport uit 1956 was de kwalitiet van de Ronette kristalelementen wel veel beter dan de in het V.K. geproduceerde kristalelementen.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Ronette R474
Ronette R474 side view

Top: de bandmicrofoon vorm van de R474

Midden: zijaanzicht toont de druppelvorm

Onder: geluid, inwendige met 4 capsules, Dynacord DD65, Beyer D65 & Ronette advertentie

Luister naar de R474

Ronette R474 open
Dynacord DD65 Beyer M65 specs
Ronette cel microfoons